A A A

Mok bij paarden
 In de natte periode van het jaar ontstaat ook weer de voedingsbodem voor mok, dat zijn de wondjes en korstjes (ontsteking van de huid) Dit ontstaat meestal in de kootholte, maar kan ook op het gehele been van het paard zitten.Zeker paarden die het hele jaar buiten staan of pas laat in de herfst worden binnengehaald, kunnen door de behoorlijk natte weilanden mok ontwikkelen.De ontstaat wanneer onder invloed van vocht de huid week wordt en er kleine wondjes ontstaan door schuren van stro, vuil of zand van de manege. De wondjes raken geïnfecteerd met de mokbacterie Dermotopilus.Deze bacterie is over het algemeen overal waar paarden zijn aanwezig. Het probleem ontstaat dan ook pas als de huid op de voet verweekt.Probeer zoveel mogelijk vocht te voorkomen. Regelmatig uitmesten, zodat het dier niet in een soppende box staat en in de wei een droge plek creëren (zandheuvel of plaats met houtkrullen) voorkomt al veel ellende. 

Tracht de boxbodem zo veel mogelijk bacterievrij te houden door regelmatig met een natuurlijk bacteriedodend middel te sprayen door de box. Hiervoor kun je
bijvoorbeeld een plantenspuit met lauw water en 2 ml. Tea Tree (etherische olie) vullen en dagelijks over de uitgemeste en opgestrooide boxvloer vernevelen.De kootholte zelf mag nooit hard geborsteld worden en korstjes losmaken is ook uit den boze! Ook uitscheren heeft een averechts effect: het opnieuw aangroeien van de haren geeft weer huidirritatie.Beter is om de kootholte regelmatig te laten luchten, door bijvoorbeeld bij paarden met flinke vetlokken, de haren op te steken met een speldje. Wel even raar, een paard met een haarspeldje aan de vetlok, maar bijzonder effectief!Tweemaal per jaar een reinigingskuur (Detoxi van Puur natuur of Drainage Com van de Groene Os ed)zorgt ervoor dat alle afvalstoffen uit het lichaam worden gehaald, zodat het immuunsysteem optimaal is en de weerstand ook, waardoor klachten als mok etc minder kans krijgen!Ook een kuur Probiotica tijdens de ontgiftingskuur, helpt weerstand en immuunsysteem te verbeteren, waardoor mok minder kans krijgt.

 

Heeft de mok, ondanks de voorkomende maatregelen, toch kans gezien zich te ontwikkelen, dan kan met een inwendig middel (Puur Moc) en uitwendige behandeling met een spray met etherische oliën of een speciale natuurlijke olie verlichting geven. 
Doet men echter niets, dan kan de mok zich dusdanig uitbreiden dat het been dikker wordt en de lymfevaten ontstoken raken, waardoor het dier enorm veel pijn krijgt en niet meer op de geïnfecteerde benen kan staan (CPL)Een goede behandeling is dan dus ook geboden. Voor info over diverse mokmiddelen (zowel inwendig als uitwendig) kunt u Dierenpraktijk Maasduyn raadplegen.Voor info en verkoop stuur een mail naar praktijk@maasduyn.nl of bel 0485-532535