A A A

LET OP MET CHEMISCHE VLOOIEN- EN TEKENBESTRIJDING BIJ HOND OF KAT!

 

Ik krijg nogal wat klanten die chemische vlooien en teken middelen gebruiken voor hun hond, waarbij ze merken dat hun toch al gevoelige dier een allergische reactie geeft op de druppels of de band. Ik ben daar al geen fan van , maar wat schetst mijn verbazing..nu zijn er ook nog tabletten op de markt, die je aan je hond geeft waarbij ze dan 3 maanden vlo vrij blijven en 2 maanden teekvrij. Ik heb al klanten gehad die vertelden dat de hond moest braken, diarree had en als een gek rondjes ging rennen in huis..

Ik heb dat middel (o.a. Bravecto, alleen via dierenarts ver krijgbaar en goedgekeurd is door MSD Animal Health ) opgezocht en deze tabletten bevatten een insecticide, fluralaner, wat de vlooien en teken doodt als ze dat binnen krijgen.


Sorry hoor, even voor de helderheid: je geeft je dier een verdunde insecticidetablet, wat in de bloedbaan wordt opgenomen, waarna de teek of vlo éérst moet bijten/ bloedzuigen voor die dood gaan.. Ik moest het echt 2 x lezen, ik dacht dat ik het niet goed begreep.
Er is onderzoek gedaan op Beagles, die na gebruik gedood zijn en onderzocht en ze heben niets gevonden wat alarmerend is. Wel zetten ze in de bijsluiter dat er bijwerkingen kunnen zijn als braken, diarree, gebrek aan eetlust en kwijlen.

 

Inmiddels is het al zo ver dat er honden zijn overleden aan dit middel, verder zijn er ongelooflijk veel honden en katten ziek geworden en hebben diverse klachten gekregen ook aan het zenuwstelsel, wat blijvende neurologische schade kan veroorzaken. Epilepsie, jeuk, uitslag, braken en diarree zijn enkele van de klachten die ik in mijn praktijk te horen heb gekregen.

 

Radar van de Avro/Tros heeft er onlangs een uitzending aan gewijd, deze kun je hier terugzien. Dramatisch voor de mensen die het overkomt, maar uiit eigen omgeving weet ik dat Bravecto gewoon de dierenartsen en assistentes blijft benaderen met een stevige verkoop techniek om dit middel alsnog aan de hond te brengen.

 

 

Ik snap dat vlooien en teken vervelend en irritant zijn voor dier en eigenaren, maar dit kan veel natuurlijker! 
Er zijn vlooien en tekenbandjes die Neemolie bevatten, een natuurlijke vlo en teekwerend middel, waarbij de vlooien en teken niet eens gaan bijten. Dit bandje voor kat en hond is nu ook verkrijgbaar bij Dierenpraktijk Maasduyn, klik hier om te bestellen.

 


Ook zijn er vlo en teekwerende sprays en pipetten op naturlijke basis oa van Ecostyle en Beaphar Bio. Verder kun je knoflooksnoepjes, of schapenvacht bonbons met knoflook geven, wat het bloed zuivert en ook niet interessant is voor de bijtende insecten dus die gaan niet eens op je dier zitten. Je dier gaat er niet van stinken en de meeste vinden het erg lekker.

 

Voor katten, die niet tegen knoflook kunnen, zijn er gistsnoepjes die vlo en teekwerend werken en ook druppeltjes en spray. En uiteraard is de natuurlijke vlooien en tekenband er ook in een katten variant (tenzij je kat veel buiten rondstruint, dan beter geen bandje om..)

 

Op deze pagina vind je een aantal webshops die natuurlijke middelen verkopen in de strijd tegen dit ongedierte.

Normaal gesproken houd ik er niet van een merk met naam en toenaam te noemen, maar ik heb nu al zo veel honden mee gemaakt die de bijwerkingen in de bijsluiter hebben gekregen dat ik dit een keer noodzakelijk vond.

 

Je houdt van je dier, dan ga je die toch geen verdunde insecticide geven??