A A A

Atypische Myopathie

 

De ziekte Atypische Myopatie komt steeds meer voor in Nederland. In Belgie en Frankrijk komt de ziekte al wat langer voor onder paarden die het hele jaar rond buiten lopen. De ziekte heeft inmiddels enkele honderden paarden het leven gekost. Het aantal loopt jaarlijks op. Ook in Groningen wordt de ziekte nu gezien.

 

De oorzaak ligt in een schimmel die onder koude en vochtige omstandigheden in de wei op het gras zit en die giftig is voor het paard na opname. De aandoening komt vooral in het najaar en het voorjaar voor en we moeten er dus nu heel alert op zijn. De behandeling komt meestal te laat. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de schimmel groeit op rottend blad van de Esdoorn (zie foto). De schimmel is soms te zien als een inktzwarte vlek op het blad (niet op de foto)

De verschijnselen zijn spierzwakte en spierstijfheid, niet willen bewegen of plat liggen, later benauwdheid. De spieren worden massaal afgebroken en de circulerende spiereiwitten brengen schade toe aan nieren en lever. Spierafbraak is goed te zien aan de urine die hierdoor donkerbruin wordt.

Het is erg belangrijk om te voorkomen dat paarden het krijgen. Heb je een esdoorn in de buurt van de wei of de paddock zorg dan dat je het blad opruimt en/of het gebied onder de boom met een draadje afzet. Zorg daarnaast dat minimaal eenderde van het dagrantsoen bestaat uit hooi of goede kuil, dan nemen ze niet te veel van de schimmel op. Dus opstallen of delen van de dag weiden en in ieder geval voldoende goed ruwvoer geven.

 

bron Dierenartsen van Stad tot Wad