A A A

Het tekenseizoen komt er weer aan!

Het voorjaar nadert en we gaan weer lekker met de hond het bos in, heerlijk! Het grote nadeel is wel dat er weer teken op de loer liggen die zich te goed doen aan jou en je dier.

 

Jij kunt jezelf beschermen door nooit met blote benen en armen door de bossen te wandelen, maar je hond is natuurlijk wat moeilijker te beschermen, vooral die honden die graag van de paden af gaan en door de struiken heen banjeren.

 

De meeste teken (en vlooien)middelen werken inwendig op de hond/ kat, via de huid of na inname. Ze bevatten over het algemeen een verdunde insecticide als Fluralander, Spinosad, Afoxalaner, Fipronil, Imidacloprid etc. Zowel op de huid als bij inname komt het in het dier terecht en als er dan een teek of vlo bijt, zal deze doodgaan. Ook is gebleken dat het werkzame deel in die insecticide, wat het zenuwstelsel van het insect aanpakt, gevaarlijk blijkt te zijn voor de hond of kat! Neurologische problemen, braken, huidproblemen, spijsverteringsproblemen en zelfs overlijden is het gevolg! Deze middelen zouden verboden moeten worden, maar zijn nog steeds verkrijgbaar, helaas.

 

Mijn insteek is dat je moet voorkomen dat een dier gebeten of gestoken wordt. Dus dan zal ik het dier oninteressant moeten maken voor vlooien en teken, zodat ze niet meer bijten of steken!

 

 

 

Mijn aanpak vanuit de praktijk is als volgt, inwendig ondersteunen met een anti teken product op natuurlijke basis en uitwendig met een pipet, bandje of spray en uiteraard altijd goed onderzoeken na elke wandeling.

 

Voor de inwendige aanpak zijn er schapenvet bonbon met knoflook, die je geeft vanaf 1-3 tot en met eind oktober, of natuurlijke tabletjes, op basis van gist, verkrijgbaar bij de dierenwinkel. Ook voor de kat zijn er speciale gist tabletjes.

 

Dierenpraktijk Maasduyn heeft een natuurlijke vlooien- en tekenband, geïmpregneerd met Neemolie, die waterproof is en zeker 2 maanden werkzaam is. (ik heb deze 3 maanden om gehad en nog steeds geen teek aangetroffen in dit behoorlijke tekengebied) Deze band is 60 cm lang en kan op maat geknipt worden (tip: als je een klein hondje hebt kun je het restant in de mand leggen onder het kussen)

 

Info en bestellen kun je hier.

 

 

Daarnaast kun je een natuurlijk middel op de huid smeren of druppelen, ter voorkoming van de beet of steek, bijvoorbeeld een spray waar Margosa aan is toegevoegd,oa Ecostyle of een pipet gebruiken op basis van olie met etherische olien van oa tea tree, lemongrass en lavendel. Je kunt de hond geregeld wassen met een neutrale shampoo waar tea tree en lemongrass (100 % eherische olie gebruiken!) aan is toegevoegd en zijn natuurlijke vlooienbanden met neemolie (margosa) te krijgen.

 

Uiteraard je hond regelmatig controleren, sowieso na elke wandeling door een gebied waar teken zitten. Op de afbeelding staat precies waar de teken het liefst gaan zitten.

 

Uiteraard zullen er nog wel meer natuurlijke middelen zijn die werken, het gaat er om dat de chemische aanpak tegen teek en vlo ook erg slecht is voor het dier wat je er mee behandeld! Op de link pagina staan diverse websites die natuurlijke middelen verkopen!